Kuchnia jest takim miejscem w każdym domu, gdzie podłoga gra dużą rolę. Musi być ona odporna na zabrudzenia i uszkodzenia. Właśnie z tego powodu musi ona spełniać pewne wymagania. Nie może być podatna na zaplamienia, ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, uderzenia i odpryśnięcia. Co więcej, ze względu na to, że w kuchni przyrządzane są posiłki, musi ona wytrzymywać także wysoką temperaturę i wilgoć. Pojawia się więc pytanie jak wybrać materiał na podłogę do kuchni?
Jak wybrać materiał na podłogę do kuchni?
Kuchnia jest miejscem, w którym zwykle spędza się najwięcej czasu. Przyrządzane są tam posiłki dla całej rodziny, nie rzadko również i tam są one konsumowane. Z tego też powodu jest ona narażone na wszelkie zachlapania, zabrudzenia, wysoką temperaturę, wilgoć i tak dalej. Musi więc spełniać dużo więcej wymagań niż podłoga do innych pomieszczeń. Oczywiście oprócz tego, że musi być odporna na wszystkie wyżej wymienione czynniki, musi spełniać też walory wizualne. Jak wybrać materiał na podłogę do kuchni? Nie jest to łatwe zadanie. Dlatego też poniżej znajduje się kilka propozycji materiałów z jakich może składać się podłoga do kuchni.
- Płytki ceramiczne – są najpopularniejszym materiałem używanym w kuchni, głównie ze względu na to, że są trwałe, łatwe w utrzymaniu czystości, a także odporne na ścieranie. Co więcej nie ulegają odkształceniom oraz nie mają na nie wpływu żadne środki chemiczne ani wysoka temperatura. Jednak ich minusem jest fakt, że może bić od nich zimno, a mokre są bardzo śliskie, co jest szczególnie niebezpieczne, gdy w domu są dzieci. Również po zrzuceniu jakiegoś szklanego lub porcelanowego przedmiotu, na pewno nie odzyska się ich w całości.
- Kamień naturalny – ten materiał świetnie sprawdzi się w kuchni, ponieważ jest tworzywem twardym i wodoodpornym, granit ma także właściwości kwasoodporne. Co więcej dzięki temu, że jest wiele struktur, kolorów i tekstur. Może zostać dopasowany do dużej ilości wnętrz i stylów. Najczęściej stosowane kamienie naturalne w kuchniach to marmury, łupki, a także granity. To naturalne tworzywo nawet w sytuacji, gdy dojdzie do zarysowania bądź innego zniszczenia w łatwy sposób można naprawić stosując różne żywice i kleje. Nie poleca się jednak używania zbyt dużej ilości chemii na kamienie naturalne.
- Beton architektoniczny – jak wybrać materiał na podłogę do kuchni, dobrym rozwiązaniem będzie także beton architektoniczny. Jest to nieczęsto stosowany materiał, natomiast jest ona bardzo ciekawy, odporny na wodę oraz wytrzymały na uderzenia. Nie zawiera on sztucznych włókien szklanych, które są szkodliwe dla dzieci oraz alergików i astmatyków.
- Panele podłogowe – jak wybrać materiał na podłogę do kuchni, kolejnym materiałem są po prostu panele podłogowe. Obecnie rynek oferuje takie, które mają wysoką klasę ścieralności oraz są odporne na wilgoć. Ważnym jednak aspektem jest ich ułożenie, które powinno zostać wykonane według odpowiedniej technologii. Dzięki temu możliwe będzie cieszenie się przez wiele lat ciepłą i ładną podłogą. Ich minusem jest odgłos chodzenia, dlatego też trzeba zwrócić uwagę czy kupowane panele mają zabezpieczoną górną warstwę.
- Drewno naturalne – ten materiał jest zdecydowanie droższy niż panele podłogowe. Co więcej nie każdy rodzaj drewna będzie odpowiedni do kuchni. Po kontakcie z wilgocią, różnymi płynami, może prowadzić do wypaczenia się podłogi. Nie można też czyścić jej każdym rodzajem detergentu. Dlatego warto zwrócić uwagę na rodzaj drewna. Do kuchni sprawdzi się dąb i buk oraz drzewa egzotyczne, które są twarde i odporne na wilgoć.
Jak wybrać materiał na podłogę do kuchni? Nie jest to wcale obojętne. Ze względu na to, że w kuchni podłoga ma kontakt z wieloma płynami, parą wodną, wodą, a także często ulega zabrudzeniom i uderzeniom mechanicznym. Musi być odporna na wiele czynników. Co więcej jest też dużym elementem ozdobnym, dlatego jej wybór wymaga dokładnego przemyślenia i dopasowania nie tylko do wymagań zewnętrznych, ale też do swoich preferencji i upodobań.