Wiele zaburzeń pojawiających się w organizmie nie jest nawet czasami zauważanych przez człowieka. Jednym z nich jest zakwaszenie organizmu, które pojawia się w sytuacji, gdy zaburzona zostaje równowaga kwasowo – zasadowa. Dzieje się tak wówczas, gdy do organizmu dostarczane jest zbyt dużo produktów, które mają odczyn kwasowy. Co prowadzi do tego, że organizm nie jest w stanie sam ich zneutralizować. Zakwaszenie organizmu może mieć również inne przyczyny, jak na przykład stres, brak aktywności fizycznej czy bardzo duże tempo życia. Jak odkwasić organizm i przywrócić równowagę kwasowo – zasadową.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem polegającym na zachwianiu równowagi kwasowo – zasadowej. Organizm funkcjonuje prawidłowo, gdy pH krwi jest stałe i wynosić powinno ono od 7,35 do 7,45. Aby równowaga ta została zachowana wiele układów musi działać odpowiednio. Mowa tutaj o układzie pokarmowym, krążeniowym i hormonalnym. Do tkanki łącznej transportowanych jest wiele kwasów w celu ochrony narządów i zapewnienia ich prawidłowego funkcjonowania. Jednak w momencie, kiedy znajduje się w niej nadmiar kwasów, może dojść do rozwijania się wielu chorób. Nadmiar tych kwasów magazynowanych w organizmie jest właśnie jego zakwaszeniem.
Jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu?
Do zakwaszenia organizmu może przyczynić się kilka czynników:
- Zła dieta
- Szybki tryb życia
- Mała lub zbyt duża aktywność fizyczna
- Stopień zanieczyszczenia środowiska
- Kondycja poszczególnych narządów
Obecnie większość produkt spożywanych przez społeczeństwa to produkty wysoko przetworzone. Wiele osób spożywa zbyt dużą ilość mięsa, nabiału i zbóż, natomiast znikome ilości warzyw i owoców. Zła dieta w połączeniu z małą ilością aktywności fizycznej i dużą ilością stresu to bardzo prosta droga do zakwaszenia organizmu.
Czym objawia się zakwaszenie organizmu?
Ciężko jest po objawach rozpoznać zakwaszenie organizmu. Wiele z pojawiających się objawów przypomina po prostu niedobory witamin bądź innych minerałów. Można wyróżnić trzy stany zakwaszenia, które objawiają się różnymi symptomami:
- Pierwszy stopień zakwaszenia organizmu – bóle głowy, problemy skórne, bóle mięśni, senność i zmęczenie, biegunka i zaparcia, mocz o silnym zapachu, niesmak w ustach
- Drugi stopień zakwaszenia organizmu – obrzęki, stany zapalne, niepłodność, endometrioza, silne ataki migreny, astma i alergie.
- Trzeci stopień zakwaszenia organizmu – to już bardzo poważne choroby, które pojawiają się u osób, które bagatelizują swój pogarszający się stan zdrowia, może dojść do nowotworów, zapalenia stawów, gruźlicy, stwardnienia rozsianego.
Jak odkwasić organizm?
Jak odkwasić organizm? Istnieje wiele suplementów oferowanych przez rynek, które działają odkwaszająco, jednak specjaliści ostrzegają przed nimi, ponieważ tak naprawdę wpływają na poprawę pH organizmu tylko chwilowo, później przyczyniają się do jego jeszcze większego zakwaszenia. Najskuteczniejszym sposobem na to jak odkwasić organizm, jest stosowanie diety alkaicznej, czyli takiej w której produkty spożywcze będą miały odczyn zasadowy. A taki odczyn mają właśnie owoce i warzywa. Powinny one więc stanowić 80 procent diety, mogą jednak zostać uzupełnione o niewielkie ilości mięsa, nabiału i zbóż. Oczywiście wszystko to musi zostać uzupełnione o aktywność fizyczną najlepiej na świeżym powietrzu, regularny sen, unikanie używek alkoholu, papierosów i kawy. Jak odkwasić organizm? Sprawdzić mogą się też herbaty odkwaszające.
Produkty zakwaszające i odkwaszające organizm
Skoro jednym ze sposobów na to jak odkwasić organizm jest unikanie produktów zakwaszających go, trzeba wiedzieć jakie produkty ze swojej diety wyeliminować. Należy do nich w głównej mierze mięso i wędliny. Niekorzystnie wpływa wieprzowina i wołowina, ale też drób i ryby. Do produktów zakwaszających organizm należą też słodycze, pieczywo, makarony, sery żółte, ryż i jaja. Także kawa i herbata mogą przyczyniać się do zwiększenia pH krwi. Sposobem na to jak odkwasić organizm jest spożywanie produktów, które mają zasadowy odczyn i neutralizują nadmiar kwasów. Należą do nich: kasza jaglana, oliwa z oliwek, orzechy, świeże owoce i warzywa (cukinia, cytrusy, truskawki, buraki, kiwi, banany, arbuzy).
Zakwaszenie organizmu ciężko jest rozpoznać i często jest ono bagatelizowane, jednak zaniedbane może prowadzić do wielu poważnych chorób. Dlatego też warto zwrócić na to uwagę i posiadać wiedzę na temat tego jak odkwasić organizm.