Żywienie osób z cukrzycą

Żywienie osób z cukrzycą nie jest obecnie tak przesadnie rygorystyczne jak było to dawniej. Zrezygnowano obecnie z wielu obowiązujących ograniczeń. Jednak dwie podstawowe zasady są nadal aktualne, czyli:

  • Żywienie jest swobodniejsze i łatwiejsze, jeśli pacjent wie co i jak czynić w kuchni, restauracji czy jadalni (podstawą żywienia jest więc edukacja);
  • Żywienie pacjenta musi być wynikiem ustaleń dobrze i praktycznie zrozumianych przez obie strony, czyli pacjenta i dietetyka.
cukrzyca

sxc.hu

Zalecenia ogólne diety chorych na cukrzycę to między innymi:

  • Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi w celu prewencji powikłań cukrzycy;
  • Utrzymanie optymalnych wartości ciśnienia tętniczego w celu redukcji ryzyka chorób naczyń;
  • Utrzymanie stężenia lipidów i lipoprotein w surowicy krwi na odpowiednim poziomie;

Leczenie dietetyczne obejmuje wskazówki, które dotyczą:

  • Całkowitej kaloryczności diety;
  • Źródła pokarmów, które zabezpieczają kaloryczne zapotrzebowanie;
  • Rozdział kalorii w ciągu dnia;

Przy ustalaniu diety należy uwzględnić indywidualne preferencje żywieniowe i kulturowe pacjenta:

  • Unikanie węglowodanów prostych;
  • Tzw. dieta zdrowego człowieka;
  • Częste spożywanie posiłków;

Insulinoterapia powinna być w dużym stopniu dostosowana do trybu życia i nawyków żywieniowych pacjenta.

W cukrzycy typu 2 dieta jest bardziej istotna. Jej podstawowych zadaniem jest utrzymanie dobrej kontroli choroby, redukcja i utrzymanie masy ciała chorego na jednakowym poziomie. Zmniejszenie masy ciała można osiągnąć stosując zarówno dietę niskotłuszczową, jak i dietę o zredukowanej ilości węglowodanów. Z diety usunąć trzeba cukier, czyli unikać słodkich ciast. Trzeba ograniczać pieczywo, kaszę, kluski, itp. Spożywanie posiłków powinno być rozłożone w ciągu dnia tak, by harmonizowało to z nasileniem działania leków hipoglikemizujących. Najwięcej węglowodanów powinien zawierać posiłek, który przypada na okres szczytu działania leków hipoglikemizujących. Główne trzy posiłki powinny zawierać produkty tj.: mleko, ser, mięso, ryby, białko i jaja.

Należy spożywać warzywa i owoce surowe. Codziennie powinno się dostarczać organizmowi odpowiednią ilość błonnika, który występuje w pieczywie razowym, warzywach, owocach i łodygach roślin.

Uwaga! Stosowanie diety ułatwia leczenie farmakologiczne, zapobiega powikłaniom cukrzycy!

 

 

Natalia Zajas

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj