Tygodnie dedykowane szparagom

Kiedy ostatni śnieg topnieje na szczytach gór w dolinach Południowego Tyrolu/Südtirol rozkwita wiosna, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na szparagi. Szczególnie popularne białe szparagi pojawiają się we wszystkich miastach regionu. Największe zagęszczenie tych warzyw panuje jednak w Terlano/Terlan, gdzie przez cały kwiecień i maj trwają Tygodnie Szparagów.

Wiosna w Południowym Tyrolu co roku rozpoczyna się pod znakiem (i smakiem) szparagów. Już od jej pierwszych dni restauracje serwują dania z wykorzystaniem szparagów. Wiele osób traktuje je jako wykwintny dodatek do wina – doskonale komponują się z Sauvignon Blanc.

szparagi, wiosna, Tyrol, przepis

sxc.hu

 

W Południowym Tyrolu szparagi uprawiane są już od końca XIX w. w „szparagowym trójkącie”, na polach wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce. Uprawiana jest głównie biała odmiana tych szlachetnych warzyw, która dzięki górskiemu, chłodnemu klimatowi i piaszczystej glebie, uzyskuje delikatny zapach i wyjątkowy smak. Ciekawostką jest, że szparagi wyrywa się z ziemi zanim przebiją się przez jej wierzchnią warstwę – w ten sposób unika się zabarwienia na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.

Szparagi są od dawna cenione nie tylko za wspaniały smak, lecz także za właściwości lecznicze. Zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, m.in. kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym mają korzystny wpływ na sylwetkę – są niskokaloryczne.

 

Smakosze i miłośnicy szparagów mogą skosztować wykwintnych potraw z tymi wyjątkowymi nowalijkami podczas tegorocznych „tygodni szparagowych”, które odbędą się w Terlano w dniach 01.04.2012 – 31.05.2012.

 

Przepis na szparagi w sosie Bolzano:

 

Składniki (dla 4 osób):

 

2 kg białych szparagów

1 łyżka masła

Ocet

Olej

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Posiekana natka pietruszki

Sól

Cukier

4 jajka

Pieprz

Musztarda

Sok z 1 cytryny

 

Aby przygotować szparagi:

Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Sos:

Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw.  Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.

Więcej informacji na stronie www.suedtirol.info

Anna Ginter

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj