Sól – biała śmierć

Już od dawien dawna wiadomo, że sól jest wspaniałym środkiem konserwującym i dodaje smak wielu potrawom. Niestety jej nadmiar jest szkodliwy dla naszego zdrowia i urody albowiem zatrzymuje wodę w organizmie i wpływa na kondycję naszej skóry oraz nadwagę.

 

sól biała śmierć

sxc.hu

Okazuję się, iż przeciętny Polak zjada beczkę tradycyjnej soli kuchennej rocznie, która nie posiada mikro- i makroelementów, niezbędnych dla naszego zdrowia.  Solimy wszystko zaczynając od frytek, a kończąc na ogórkach i pomidorach. Najwięcej soli jest jednak w gotowych daniach np. w zupach w proszku, kostkach rosołowych, daniach typu fast food,  a nawet gotowych w ciastkach i pieczywie.

Nadmiar soli w naszej diecie powoduje szereg chorób i schorzeń z którymi walczą pacjenci i lekarze np. podwyższone ciśnienie krwi,  choroby serca,  wylew, udar mózgu, miażdżycę. Sól, potocznie zwana „białą śmiercią” lub „białym śmieciem”, wypłukuje magnez i potas z naszego organizmu, a to  spowalnia metabolizm i może skutkować osteoporozą. Na nic się zda dieta i łykanie suplementów, jeśli będziemy solić bez umiaru.

Co zrobić aby jedzenie było smaczne ale nie nadużywać soli? Należy spożywać produkty przygotowane w domy, nie przetworzone. Sięgajmy po świeże warzywa i owoce oraz chude mięso. Łyżeczka soli dziennie nikomu nie zaszkodzi, ale nie dosalajmy jedzenia już na talerzu. Zamiast gotowych mieszanek z przypraw,  używajmy ziół. Potrawy będą miały piękny aromat i smak. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie porcji frytek bez soli, niech pokusi się o sól jodowaną, która jest o wiele zdrowsza od tej zwykłej, kuchennej.

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj