Słowniczek odchudzania

Prawie dla każdego z nas istotną rolę pełni nasz wygląd zewnętrzny i zdrowie. Dlatego też coraz częściej słyszy się o odchudzaniu, stosowaniu różnorodnych diet czy nawet drastycznym głodzeniu się. Jednak, aby możliwe było stracenie zbędnych kilogramów, musimy posiadać pewną wiedzę na ten temat.

Na świecie ponad połowa osób cierpi na nadwagę lub otyłość. Ten fakt niepokoi, ponieważ liczba stale rośnie, także wśród najmłodszych. Nie dla wszystkich jednak jest to obojętne. Część osób pragnie zmienić swój wygląd, zrobić coś dla siebie, poprawić samopoczucie czy też polepszyć swój stan zdrowia, co będzie przydatne zarówno teraz, jak i w przyszłości. Poniżej przedstawiamy mini- słowniczek pojęć, związanych z odchudzaniem! Zapoznaj się z nim, a będziesz bogatsza w wiedzę!

slowniczek odchudzania

sxc.hu

Dieta– sposób odżywiania się, której celem jest osiągnięcie prawidłowego stanu zdrowia oraz zapewnienie organizmowi maksimum korzyści pokarmowych. Priorytetem jest dostarczenie najpotrzebniejszych składników odżywczych, witamin, a przy tym utrzymanie prawidłowej masy ciała stosownej do wzrostu

Otyłość- nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka, które może być przyczyną wielu schorzeń i chorób. Wiąże się z zaburzeniem działania niektórych mechanizmów organizmu człowieka. Otyłość występuje wtedy, kiedy tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. W zidentyfikowaniu otyłości pomocny jest kalkulator BMI.

Nadwaga- nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej. Wartość współczynnika BMI mieszcząca się w granicach 25 – 29,9 sugeruje nadwagę, dlatego niezwłocznie należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą.

Anoreksja- niebezpieczna choroba, która polega na świadomym samoograniczeniu ilości przyjmowanej żywności. Skutki to drastyczne chudnięcie, problemy ze zdrowiem, inne schorzenia, wyniszczenie organizmu, w tragicznych przypadkach nawet śmierć.

Bulimia- ciężka choroba polegająca na miewaniu częstych napadów obżarstwa, spożywania niezliczonej ilości pokarmu oraz wymuszaniem wymiotów i stosowaniem środków na przeczyszczenie.

Metabolizm, przemiana materii- całokształt reakcji chemicznych oraz przemian energetycznych.

Witaminyskładniki, związki chemiczne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedniego przebiegu procesów metabolicznych.

Efekt jo-jo po uprzednim schudnięciu faza ponownego przybrania wagi. By zapobiec powstaniu owego efektu, należy surowo trzymać się ustalonych przez siebie zasad i nowych nawyków żywieniowych.

Tłuszcze- związki organiczne, najważniejsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E, K.  Pełnią bardzo ważną rolę w odżywaniu człowieka, jednak należy je też ograniczać i eliminować.

Kalorie- jednostki energii.

Enzymy- rodzaj białka występujący naturalnie w organizmach żywych jako biokatalizatory reakcji biosyntezy i rozkładu.

Ośrodek głodu- boczna część podwzgórza, której pobudzenie powoduje odczucie głodu, a uszkodzenie powoduje zahamowanie łaknienia.

Błonnik- składnik żywności pochodzenia roślinnego. Nie jest trawiony ani wchłaniany, dlatego nie dostarcza żadnych substancji odżywczych. Mimo to jest dla nas niezwykle ważny, ponieważ poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm,

Węglowodany- związki organiczne, które są głównym i łatwo dostępnym źródłem energii,  wykorzystywanej na zaspokajanie bieżących potrzeb organizmu. Glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla mózgu.

Anna Orechwo

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj