Mała czarna nie tylko z ekspresu – różne metody parzenia kawy

Odkąd na polskim rynku, zarówno na sklepowych półkach, jak i w sprzedaży internetowej, zaczęły pojawiać się ekspresy automatyczne niemal każdy z nas zamarzył o tym cudownym urządzeniu, które pozwala w domu przygotowywać kawę tak pyszną, jak nawet w najlepszej kawiarni.

Odkąd na polskim rynku, zarówno na sklepowych półkach, jak i w sprzedaży internetowej, zaczęły pojawiać się ekspresy automatyczne niemal każdy z nas zamarzył o tym cudownym urządzeniu, które pozwala w domu przygotowywać kawę tak pyszną, jak nawet w najlepszej kawiarni. Mało kogo było jednak stać na profesjonalną maszynę. Mijały kolejne lata a wysokie ceny ekspresów wciąż się utrzymywały. Do dziś niewielu z nas decyduje się na wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Na szczęście jest na to rada! Alternatywne metody parzenia kofeinowego napoju to nie tylko oszczędność, ale również przyjemny rytuał oraz wyśmienity smak.

Standardowa włoska kawiarka

Kawiarka jest idealnym zastępnikiem ekspresów ciśnieniowych, ponieważ najlepiej sprawdzają się w niej ziarna kawowca przeznaczane do przygotowywania intensywnego espresso. Otrzymywany napar jest mocny i aromatyczny. Z tego względu kawiarka jest doskonałym rozwiązaniem dla fanów klasycznych, włoskich smaków. A jako, że cena wysokiej jakości oryginalnego czajniczka marki Bialetti waha się między 80 a 150 zł nie warto oszczędzać, kupując szkodliwe dla zdrowia podróbki. Należy jedynie pamiętać, że w zależności od potrzeb powinno się dobrać odpowiedni rozmiar urządzenia.

Designerski Chemex

A teraz coś dla wielbicieli delikatnej, łagodnej kawy. Chemex, wykonany w całości ze szkła dzbanek z rozszerzającą się ku górze szyjką, przypominający raczej laboratoryjne naczynie, urzeka prostotą i funkcjonalnością. Już przeszło 50 lat temu Instytut Technologii z Illinois w Stanach Zjednoczonych uznał go za jeden z najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnych czasów. W Chemexie w przeciwieństwie do włoskiej kawiarki kawa zaparzana jest metodą przelewową, nie zaś ciśnieniową. Koszt dzbanka to około 180 zł.

Intrygujący Aeropress

Aeropress, ze względu na budowę nazywany potocznie strzykawką do kawy, to zaparzacz tłokowy wynaleziony przez Alana Adlera, amerykańskiego producenta zabawek latających. Aeropress składa się z tłoka i komory z filtrem, przez który przeciska się gotowy napar. Jego główną zaletą jest prostota oraz możliwość eksperymentowania. Cena Aeropressu to około 130 zł.

I na koniec…

… do każdego z tych alternatywnych urządzeń do parzenia doskonałego kofeinowego napoju warto także dokupić młynek, gdyż najlepsza kawa, to świeżo mielona kawa.  Wszystko to znajdziemy w specjalistycznych internetowych sklepach z kawą, takich jak sklep z kawą – Cafe Silesia.

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj