Jak zrobić własne musli ?

Musli jest mieszanką różnych płatków, bakalii i owoców. Niemniej jednak nie każda taka gotowa mieszanka, którą znajdziemy w sklepie nam odpowiada.

Można jednak bez problemu wykonać je samodzielnie według własnych preferencji. Wystarczy zakupić wybrany rodzaj płatków i dobrać do niego bakalie.

W sklepach możemy znaleźć między innymi :

  • Płatki owsiane – zawierają duże ilości błonnika ( ok. 7g/100g produktu ), jak również białka roślinnego. Regulują stężenie glukozy we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Płatki żytnie – posiadają jeszcze więcej błonnika niż płatki owsiane ( ok. 12g/100g produktu ). Zawierają również potas, cynk, magnez i witaminy z grupy B,
  • Płatki pszenne – mają podobną ilość błonnika jak płatki żytnie. Zawierają również duże ilości witaminy E i witamin z grupy B,
  • Płatki jęczmienne – zawierają duże ilości niacyny, która wpływa zbawiennie na stan i wygląd skóry. Ponadto pomagają w usuwaniu zaparć i poprawiają procesy trawienia, bowiem zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego,
  • Płatki orkiszowe – zawierają mnóstwo witamin, takich jak żelazo, wapń, czy witaminy z grupy B. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych mają bardzo dobry wpływ na cały układ krążenia,
  • Płatki kukurydziane – jest to chyba najbardziej znany produkt, który spożywamy na śniadanie. Najepiej wybierać ich wwersję bez cukru i dodatkowych spulchniaczy, dzięki czemu nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie,
  • Płatki ryżowe – są bardzo podobne do płatków kukurydzianych, niemniej jednak mają dużo jaśniejszą barwę. Smakiem i zapachem przypominają dobrze znane wafle ryżowe. Jest to idealny produkt dla osób, które znajdują się na diecie, a przy tym bardzo wartościowy. Płatki te powstają w wyniku procesu prasowania obrobionych termicznie ziarenek ryżu. Nie mają w swoim składzie glutenu i są niezwykle delikatne.

Wszystkie wyżej wymienione rodzaje płatków znajdziemy bez problemu w sklepie spożywczym. Wystarczy dodać do nich wybrane przez siebie dodatki, takie jak bakalie. Pośród nich można wymienić chociażby suszone śliwki, żurawinę, pestki dyni, suszone morele, czy rodzynki. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i dodać do nich mleko. W zależności od rodzaju płatków i preferencji, może to być zarówno ciepłe, jak i zimne mleko.

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj