Drewno w kuchni – czy warto?

Po latach królowania sklejki, laminatu oraz tworzyw sztucznych do łask powoli wraca drewno. Można je spotkać w sklepach z meblami na zamówienie, ale coraz częściej pojawia się także w sieciówkach meblowych. Czy warto sięgać po meble i dodatki drewniane? A może jednak wygodniej korzystać z innych materiałów?

Drewno w kuchni

Drewno w kuchni pięknie wygląda. Ponadto nadaje pomieszczeniu ciepła i przytulności. Może tworzyć wspaniałe kompozycje, ale nadmierna jego ilość może stać się przytłaczająca. Drewno od zawsze jest przyjacielem kuchni i poza meblami można je spotkać w innych formach. Przede wszystkim większość z nas posiada w domu akcesoria kuchenne wykonane z tego materiału. Deski do krojenia, kopystki, łopatki czy pojemniki do przechowywania artykułów spożywczych to tylko początek długiej listy drewnianych przedmiotów, z którymi na co dzień spotykamy się w kuchni.

Zalety drewna

W zależności od rodzaju drewna z jakiego zostały wykonane meble czy akcesoria kuchenne mają one różne właściwości. Bambusowe kopystki i łopatki są łatwe do utrzymania w czystości, nie rysują powierzchni patelni i garnków a do tego ciekawie wyglądają. Meble wykonane z drewna akacjowego cudownie prezentują się i są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia. Blaty kuchenne z drewna egzotycznego merbau wydają się być niezniszczalne, odporne na wodę, barwniki a nawet kwasy i wysoką temperaturę. Poszukując drewna do swojego domu trzeba najpierw dokładnie je poznać a następnie wybrać taki rodzaj, który najlepiej się sprawdzi.

Wady drewna

Główną wadą litego drewna jest jego ciężar. Może on być problemem, jeśli będziemy chcieli powiesić  drewniane szafki na ścianach wykonanych z płyt gipsowych. W takim wypadku znacznie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie płyt wiórowych okleinowanych. Sporą wadą jest również cena  mebli wykonanych z litego drewna, która dla wielu osób stanowi przeszkodę nie do pokonania. Ponadto kuchnia to pomieszczenie, w którym panują niesprzyjające drewnu warunki. Stale jest tam podwyższona wilgotność i wyższa, niż w innych pomieszczeniach, temperatura. W przypadku źle wysuszonych i niezabezpieczonych w odpowiedni sposób elementów drewnianych może dojść do wypaczenia ich, a przez to zdeformowania mebli.

Czy zatem warto postawić na drewno w kuchni?

Tak. Drewno to bardzo dobry materiał na meble kuchenne. Świetnie sprawdzają się również elementy dodatkowe takie jak akcesoria kuchenne, drewniane pojemniki na artykuły spożywcze itp. Trzeba jednak pamiętać, aby dobrać odpowiedni gatunek drewna do swoich potrzeb. Należy też dbać o odpowiednią pielęgnację poszczególnych elementów drewnianych, która zabezpieczy drewno przed uszkodzeniami i sprawi, że będzie pięknie wyglądało i dobrze służyło nam przez kolejne lata.

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj