Czerwona a zielona

Kupując herbatę, najczęściej sięgamy po odmianę czarną. Ma ona smak, który odpowiada niemal wszystkim. Nie jest ani zbyt mocna, ani za delikatna. Idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Może być dodatkiem do posiłków, jednak zda egzamin także przy wszelkiego rodzaju spotkaniach. Świat herbat nie kończy się jednak na herbacie czarnej. Czy wiesz, czym różni się herbata czarna od zielonej lub czerwonej?

Fermentacja wyznacznikiem gatunku

Zapewne spotkałeś się już z herbatą czerwoną. Co trzeba o niej wiedzieć? Warto zwrócić uwagę na fakt, że jest ona poddawana krótkiemu procesowi fermentacji. Dzięki temu znajdziesz w niej ogromną ilość mikroelementów i kofeiny.

Zastanawiasz się, jakie właściwości posiada? Z pewnością jej spożywanie przypadnie do gustu osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu czy borykającym się z nadwagą. Zatem sięgaj śmiało po czerwoną herbatę – usprawnia i przyspiesza trawienie oraz reguluje wydzielanie żółci.

Znajdziesz w niej dużą ilość związków mineralnych, wśród których nie brakuje wapnia, manganu czy fluoru. A jeśli przytłacza cię ilość obowiązków i potrzebujesz solidnej dawki energii, filiżanka czewonej herbaty to rozwiązanie również i tego problemu.

Zawarta w napoju kofeina wchłania się nieco inaczej niż ta, która obecna jest w kawie. Dzięki temu efekt trwa znacznie dłużej. Być może jednak nie każdemu przypadnie do gustu dość wyrazisty smak czerwonej herbaty lub też jej nieco ziemisty aromat.

Jeśli to cię zniechęca, może zainteresujesz się herbatą zieloną? Ma ona podobne właściwości do czerwonej i jest łagodna w smaku wypróbuj i przekonaj się, jak pozytywnie wpływa na twoje zdrowie.

A co z parzeniem?

Potrzebujesz 2-2,5 grama suszu na filiżankę. Liście powinny mieć dużą swobodę. Zapewniając im sporo miejsca, pozwolisz im na wydobycie z siebie pełnego, cudownego aromatu. Pamiętaj, że woda powinna być miękka. Jeśli nie masz do takiej dostępu, możesz śmiało użyć wody mineralnej.

Jej temperatura powinna wynosić 80-95 stopni. Czas zaparzania nie powinien przekroczyć 5 minut. Zieloną herbatę możesz parzyć aż 3 razy z jednej porcji liści. Gotowy? Odwiedź sklep www.herbatazcejlonu.pl i zamów herbatę, która cię zaskoczy!

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj