Całowanie i jego zalety

Pocałunek jest najbardziej powszechną formą okazywania uczuć, szacunku czy sympatii. Całujemy się na pożegnanie, powitanie i składając życzenia. Według antropologów całowanie jest wrodzoną umiejętnością. Umiejętnością dającą sporo korzyści.

całowanie

sxc.hu

Na początku związku zakochani  całują się niemal bez przerwy, z upływem czasu pary coraz rzadziej okazują sobie w ten sposób czułość.

Podczas namiętnego pocałunku spalamy ilość energii równą przebiegnięciu w średnim tempie dystansu100 metrów– czyli od 30 do 90 kilokalorii. Podczas pocałunku zaangażowane są aż 34 mięśnie twarzy. Ich intensywna praca poprawia elastyczność, zapobiega starzeniu i wygładza zmarszczki. Do mózgu wysyłana jest informacja, która uruchamia produkcję hormonów. Według psychologów z Uniwersytetu Hawajskiego, podczas długiego pocałunku znacznie wzrasta poziom oksytocyny, adrenaliny i insuliny w organizmie. Organizm pracuje na wysokich obrotach. Dlatego dzięki regularnym buziakom możemy przedłużyć życie nawet o 5 lat.

Także układ immunologiczny otrzymuje wiele korzyści z całowania. Podczas tej czynności wymieniamy z partnerem miliony bakterii z ponad 200 szczepów. Zwiększa się produkcja białych ciałek krwi. Aktywizują się komórki antybakteryjne, a więc wzrasta odporność organizmu.

U całujących się osób tętno przyspiesza do 150 uderzeń na minutę. Organizm dotlenia się. Bardzo szybko krążąca krew ujędrnia skórę.

Zwiększa się też wydzielanie feromonów. Pocałunek erotyczny zalewa organizm hormonami szczęścia, dzięki którym czujemy się odprężeni i pobudzeni.

Usta to silna stref erogenna. Są siedmiokrotnie bardziej unerwione niż opuszki palców, dzięki temu reagują na każdy dotyk.

Pocałunki mają dobry wpływ na zęby. Uaktywniają się wtedy gruczoły ślinowe, które produkują ogromne ilości działającej bakteriobójczo śliny.

Pocałunki mają korzystny wpływ na nasz organizm. Temat ten zainteresował nawet naukowców, którzy stworzyli specjalną naukę o całowaniu zwaną filematologią.

 

Katarzyna Galant

Musisz się zalogować, aby móc komentować Zaloguj